Snön rasar ner

Nu börjar det rasa från taken och det som ligger på gräset börjar sjunka undan. Det är jätteläskigt när det börjar åsk-rasa från taken. Jag blev livrädd när det startade och sprang och gömde mig så långt in under sängen som jag kunde komma. Där satt jag sen och morrade åt detta otyg till oväsen.
Sixten den galningen är ute och spankulerar i detta ras väder, Matte säger att han är omöjlig att hålla inne, när han  vill ut så klänger han och skrapar på dörrarna och om inte det hjälper tar han till sitt hemskaste kattvrål.
Nu kanske våren kommer snart med en massa fjäderkotletter flygande runt varje hörn, tänk vad snabbt det går.

För bara några dagar sen så såg det ut såhär utanför Mattes stuga.

Matte gjorde 2 st underbara snökatter som satt och vakade på grindstolparna här hemma så länge det var kallt. Tyvärr har de smällt bort nu, men Matte var så smart så hon fotograferade dem innan de försvann. Så ni får se dem faktiskt. Nu är det Sixten och jag som sitter på grindstolparna och spanar istället.

Det här ska viist föreställa Sixten i form lite, kanske ser lite för tjock ut för att vara han.

Detta ska vara jag säger Matte, visst ser den lite busaktig ut med öronen sådär.

Det var allt från oss den här gången. I nästa del av Puma och Sixten så tar vi upp Pumas bukhäng.
Hoppas vi ses då!

Tass/Puma & Sixten


Vad gör din katt om du går i snön?

Matte säger att det finns 3 sorter när det gäller vad en katt gör om dess älskade Matte/Husse pulsar iväg i djup snö. Vilken sort är ni?

Nr 1. Exempel Puma: om Matte/Husse plumsar iväg i snön så blir du helt ynkling, sätter dig vid snö kanten och skriker ut till dem att komma tillbaks, det är ju hemskt att bli lämnad kvar så och det vita kan man ju inte röra.

Nr 2. Exempel kan vi tänka oss Wikki och Gustav kanske eller annan hårdhudad katt: när Matte/Husse plumsar iväg i snön så tar ni mod till er och säger att mig lämnar/kommer ni inte undan. Tar sats och skuttar/plumsar snabbt efter trots att det är riktigt djup snö ute.

Nr 3. Exempel Sixten: när Matte/Husse plumsar iväg i snön, då glor du på dem med din mest nedvärderande blick och säger "tror du jag är så dum att jag går där", sen vänder du tvärt på tassen och går iväg på den fint uppskottade gången istället.

Tass från oss på SnÖland.
//Puma & Sixten

Sixtens knep mot irriterande busungar

Har ni också problem med busungar som står och lurpassar runt varje hörn och jagar er genom hela huset när ni går förbi. Här kommer ett knep av hur man kan smyga iväg utan att blir nerjagad och kom ihåg ibland måste man offra något för att vinna något annat.

Så här gör ni:
1. Detta knep funkar när det är matdags, se till att tigga en extra stor portion mat av er Matte/Husse.
2. Håll ett öga på när busfröet har ätit klart och se då till att ha lite kvar i din skål.
3. Lämna en liten mängd mat kvar i din skål och avlägsna dig från platsen när du ser att busfröet ätit upp.
4. Nu kommer du att se att busfröet kommer gå över till din skål och börja äta det du lämnade, för såklart kan de inte låta bli detta.
5. Medan busfröet ifråga är upptagen med din kvarlämnade mat så smyger du iväg runt hörnet och iväg till favoritsovplatsen.
6. Bädda ner dig och se till att halvsova innan busfröet kommer på dig, för vet ni vad: Även ett busfrö fattar att inte störa den gamla katt/tiger som sover.Lycka till!

*Nosbuff* Sixten

Favorit saker

Alla har vi nog någon favoritsak, det kan vara en leksak, en sovplats, en människa och mkt mer.

Här kommer lite bilder på vad jag har som favoritsaker:

Min absoluta favorit sovplats blir bara tillgänglig lite då och då. Så man får verkligen vara framme när chansen att sova på detta ställe infinner sig. Det kanske inte ser så bekvämt ut, men när har det nånsin stoppat en katt.

Jajam, det är gammelhusses vedkorg. När den är tom så ställer han den innanför dörren för att inte glömma att fylla på den när han går ut sen. Då är jag såklart framme och tar den i besittning, vedhämtningen får vänta tills jag sovit klart i min absoluta favorit plats.

- Sluta störa mig Matte, den här chansen infinner sig inte så ofta. jag förstår att fotochansen inte heller visar sig ofta men en katt behöver sin lugn och ro ibland.

Nu över till favorit leksaken. Den har vi faktiskt vunnit i en av Wikki´s tävlingar. Tack så jättemkt Wikki för denna underbara leksak. Den börjar nu bli lite sliten i svansen då jag tar mun grepp i svansen och sen springer runt med den. Jag verkligen älskar min underbara hjärtemus och hoppas Matte skaffar en ny sådan när den här gett upp.

- jag har dig din lilla röda odåga. Ojdå, var du där Matte!
Då var man tagen på bar gärning med ett rött hjärta i tassarna.

Min Matte är såklart min favo människa men henne fick jag inte lägga in bild på för hon säger att hon inte blir bra på foto. Som om jag alltid blir det? Hon hävdar bestämt att hon är fotograf, inte fotomodell.
Nåjam, jag älskar henne ändå.

Har ni också några favorit saker i ert kattiga liv?
Vi vet ju alla att favoriten bland godiset är Dentabitsen, ska nog tigga till mig några sådana nu.

Tasskram till er alla som följer vår blogg, ni tillhör också våra favoriter.
*Nosbuff*//Puma

PS: Mitt favoträd är ju borta nu, men har fått en förfrågan om ett större format på den, ska se om det går att lägga in det. mattes favobild är det ju också såklart.DS

Klicka på bilden för större format

 

 


Bacon godis

Igår gick vi och tjatade på Matte när hon åt att vi också ville smaka. Hon tyckte såklart lite synd om oss som har fått vara inne så mkt för att hon jobbar hela dagarna och sen blir det ju snöstorm så vi VILL ju inte gå ut på kvällarna. Iallafall så delade hon med sig av sin goda mat, goda knapriga bacon lite måttligt salta så vi fick dricka lite vatten till. Men de var åååhhh så gooooooda. Mums!!

Matte kallade Sixten för " Lilla Ponken" när han satt under bordet och tjurade för att vädret var så tråkigt.
Mig, Puma, kallade hon "Gnällspik" för att jag satt och gnällde konstant vid dörren, men ville absolut inte gå ut.

Ska försöka få Matte att fixa lite foton till helgen. Har en bild(som jag äntligen hittat) på min favo leksak som vi vann i en av Wikki´s tävlingar. Den är snart söndertrasad i svansen för att jag jämt bär runt den.
Men nog om det ni får vänta och se.

Tass så länge/ Puma


Våra smeknamn

Vi hade tänkt bygga på Gustavs inlägg om namn med att skriva om smeknamn.
Men Nea the cat hann före oss. Men vi kommer såklart att skriva om våra namn iallafall.

Som Nea säger så finns det ju ett talesätt som säger "kärt barn har många namn".
Det händer ju titt som tätt att vi katter blir behandlade som människornas barn och såklart blir kallade "min lilla unge/bäbis" eller nåt sånt.

Våra smeknamn då, kommer med en förklaring också. Matte ger oss namn beroende på hur vi är eller ser ut, precis som många andra Mattar/Hussar kan jag tro.

Sixtens smeknamn:
Fjant - Kallas han för att han är lite feg. Om någon främmande människa går förbi ute på vägen när han sitter och spanar på altanen så kryper han ihop och gör sig så liten som möjligt. Ser lite fjantigt ut.
Latmask - han kan ligga och sova hela dagarna, i diverse ställningar.
Gosen - han kan vara himla kelen ibland, speciellt om matte har varit borta en längre tid.
Busen - när Sixten får sina busryck med mig, Puma, och vi rusar genom hela huset tillsammans eller när han blir galen på en leksak.
M.fl

Pumas smeknamn:
Busungen - för att jag är hyperaktiv och rusar som en vilding varje chans jag får.
Goseplutten - när jag blir jätte kelsjuk och bara slänger mig framför fötterna på matte och vill bli gosad med.
Tufsen - pga några tofsar som sticker fram vid mina bakben så har hon börjat kalla mig så, speciellt inlägg om det kommer dyka upp här på bloggen när hon har bildbevis.
Galningen - när mina busstreck blir lite väl galna.
Pumsen - det vanligaste lite slang på mitt namn bara.
M.fl

Vi kallas ju såklart en massa annat också som: älskling, gosunge, min lilla unge, ponken, m.m m.m.

Det var allt från oss idag.
Slöa tassar/ Puma & Sixten

Saknar redan Gammel- matte och husse.

Nu är Gammelhusse och Gammelmatte iväg på sin resa. De ska vara borta en hel vecka på Madeira heter det visst och de ska flyga dit sa dem. Kan människor flyga?

Nu får vi klara oss med Matte, tyvärr så jobbar hon hela dagarna så det blir inget ut och in springande nu.
Vi får välja på morgonen om vi vill vara ute eller inne. Men jag, Puma, måste vara inne säger Matte, även Sixten backade in när Matte sa att hon inte kom hem förrän kl 17 på kvällen.

Det mest sorgsna av allt är att det inte blir någon extra fukost, extra middag och extra kvällsmål.
Ni förstår Matte går upp så tidigt och ger oss mat och åker till jobbet så de gamla har inte gått upp då. Så när de till slut går upp och äter sin frukost då får vi katter oss lite bitar av ost och skinka. Alltså en extra frukost.

När de sen äter middag tillsammans så brukar de gamla ge oss lite köttbitar och sånt gott. Men Matte är så stressad nu så det blir inget och vi vill ju vara ute när hon väl kommer hem så vi har inte heller tid för middag.

Sen det där med kvällsmål är något som Sixten säger att han får av Gammelmatte när han kommer in sent på kvällarna. Då häller hon upp lite av MITT smaskiga torrfoder till honom. Det är därför det tar slut så snabbt kanske. Sixten har i vanliga fall ett torrfoder för äldre herrar som inte gör av med så mkt energi( läs sover hela dagarna) medan jag har ett för aktiva utomhus katter.

Vi längtar så tills de kommer hem igen, kanske har de något roligt med sig från sin resa.

Tass/Puma

Ohållbar vippa

Matte skaffade en sån där leksaks vippa till oss. Den var inte bra! Sixten tyckte såklart den var jättekul, men han har en förmåga att bita riktigt hårt i sina leksaker och när han gjorde det med denna så fick han hela munnen full med fjädrar som lossnade från den. Han försökte spotta ut dem men det gick inte, Så Matte fick hjälpa honom att ta loss dem innan han svalde dem istället. Nu får jag leka lite med den, men matte ser till att jag absolut inte hugger tag i den med munnen. Passa er för såna saker alla kattvänner.


Ungefär så här såg den ut, Vippan matte köpte. Tror jag håller mig till leksaks mössen och Sixten för lek.

Tass/Puma

LÅÅÅÅÅÅÅÅÅNG VINTER

Här kommer då äntligen vinterbilderna vi lovat er några gånger. Tyvärr så har det rasat ner ännu mer snö sen dessa foton togs men ni kan ju få se den ungefärliga mängden snö vi har.

Men först tänkte vi ta upp detta med snö uttryck, finns ju en del ord.
Vi här på Öland råkar ju ut för Ölands fåken ibland, då blåser snön ut över vägarna och skapar stora drivor så man inte kommer fram någonstans. Vad vi vet så är detta fenomen värst på södra delen av ön för det är ett väldigt öppet landskap där. Så när det börjar blåsa här och snön ryker omkring då ska man absolut låta bilen stå, vi misstänker att Landskapet Skåne kan ha samma problem ibland då det är väldigt öppet där med.

Ett annat ord som Matte använder ofta är att det fnyker: Det betyder att det bara kommer lite snö i små små flingor.
Det finns säkert en massa andra snö ord men dessa kan vi iallafall.

Här kommer bilderna: Ni kommer märka att snöhöjden skiftar en del, det är ju såklart pga av den öländska vinden som lägger sina skiftande drivor här och var.


Detta är husses häck som ska bli högre hoppas vi, för här syns den snart inte.


Här står några till och här har snön lagt sig ännu värre.

Här har det börjats slängas snö, som skottats bort.
Ett av gammelhusses sommardäck står ensamt vid kanten, det ligger snart helt begravt nu.


Den här häftiga formationen skapades över garaget, nu har Gammelhusse tagit ner den för det fanns ju risk för att den skulle hamna i huvudet på någon eller, ve och fasa den kunde ramlat ner på oss katter.

Här ser ni hur långt den hänger ut.


Häftig form på den där tyckte Matte och gammelmatte.


Mitt i här ser ni krukan som Matte odlade kattmynta i under sommaren, jämte den slokar en fjärilsdekoration också. Kan meddela att krukan försvunnit under snön nu, men fjärilen syns än iallafall.


Den sista snö bilden är av Gammelhusses mur, den är i 4 sektioner och här kan ni då se att den översta syns än, snön är lite högre upp nu men faktiskt inte så mkt.

Det kommer ta låååååååång tid innan den här snön gått dän, men tills dess får man väll njuta av värmen inne.

Tass på er/ Puma & Sixten

Ny rubrik/namn

Vi försöker komma på nått bra namn eller rubrik på vår blogg. Så länge kör vi med Gamlingen och Busungen, men bloggadressen är densamma. matte är inte så bra på att hitta på namn, hon brukar tyvärr krångla till dem ibland.
Har ni någon bra ide på vad vi ska ha för rubrik? Vi är ju 2 katter som bor hos Matte, Gammelhusse och ny Gammelmatte på Öland, en 10-åring och en 1 åring, men det kan ju ändra sig såklart.

Vi har beslutat att som alla ni andra ibland lägga in lite kortare inlägg utan några foton. Det händer väldigt ofta när man läser andra inlägg att man kommer på lite speciella händelser i sitt katt liv som man gärna vill berätta om men som ej finns dokumenterade på kort. Men nu ska vi iallafall skriva om det så att ni får veta. matte ska skaffa en mini idé bok att skriva ner ideerna i för annars finns det risk att vi alla glömmer dem innan vi hinner skriva ner dem.

Hoppas ni tycker om de historier och tips som kan komma att dyka upp på bloggen i framtiden.
Tass Sixten (gamlingen) & Puma (busungen)

Kattmoflage träning

Sen Matte tog bort min favorit plats under gottebordet så har jag varit tvungen att hitta ett nytt gömställe för mina smygattaker på Sixten. Tyvärr visade det sig att även Sixten tyckte detta var ett bra ställe.
Var håller vi då till nu?  ........jo, bakom de långa gardinerna i köket såklart.
Det är ett perfekt ställe att ligga och lurpassa på både allehanda fötter och Sixten såklart.
Men Sixten är inte sämre han på att smyg gömma sig där, så ibland har vi jätteroliga lekar bakom gardinen, som låtsas krig om vem som ska stå där bakom. Här kommer då lite tips på kamoflering, ha i åtanke att tassar och svans egentligen inte ska synas, men vi tränar ännu. Vår vän Katten Sippo har säkert stenkoll på detta med kattmoflering då han är en fullt utbildad commandokatt.


Hade tänkt att min fina färg skulle smälta in med golvet, men Matte påstår att hon ser mig.


Ibland kommer Sixten och vill gömma sig med, då blir det lite krig.


Han påstår att hans tassar ska synas, det är enligt honom en förlängning av gardinen.

Jag tycker såklart att jag lyckas bäst med gömmandet, jag är ju ett riktigt proffs jämfört med Sixten
*ouch, aj, aj* "jag tar tillbaks det Sixten förlåt, sluta slå mig, du är bäst då"

Sixten vill även visa ett annat kattmoflage tips som bara funkar för svart/vita katter som han.

"Jag tycker ju man ser honom jättebra, men säg inte det högt man vet aldrig hur Sixten tar det"

Nästa gång kommer snöbilderna. Tills dess får ni gärna träna på ert egna kattmoflage.

Tass till nästa gång/ Puma ( Sixten sover igen, tack och lov)

Istappar stora som hus - Se upp!!

Tyvärr har Matte inte haft tid att lägga in bilderna hon tagit på snön och oss än. Så tills de kommer får ni här en bild på en jätte istapp som en kollega till Matte fotograferade innan den togs bort.


Istappar bildas när snö på tak börjar smälta har Matte sagt, det börjar rinna neråt men innan dropparna hinner droppa ner på marken så fryser dem igen och bildar på så sätt till slut en isspets.
Dessa istappar kan vara väldigt farliga för de kan när som helst lossna och ramla ner. Om någon då går under dem vare sig det är människa, katt eller ngt annat så kan de ge rejäla skador.

Så se upp i vintern!!
Säkerhets tass/Sixten & Puma


Nu ska här firas: Sixten är hemma igen!!!

Idag på morgonen när matte drog upp persiennerna så kom det ett illvrål utanför dörren.
Matte rusade till dörren, och där stod Sixten! Hungrig var han men vid god vigör.
Gammelmatte sa att han borde komma hem nu när snöstormen kom och det gjorde han, när den var över.
Det var örondjup snö på många ställen, inget vidare för oss katter att plumsa i.

Vi ska skicka ut Matte att fotografera så ni får se hur mkt snö vi har nu, till skillnad från hur det var innan stormen då Matte fotograferat det redan. Sen ska ni såklart också få se våra nya härliga gömställen och kamoflauge förmågor. Här ska skrivas inlägg.

Tack alla därute som hållit tassarna för Sixten. Att skriva om det på bloggen hjälpte när Puma försvann också, den är som en lyckobringare, sen bad Matte sin mamma som gick bort för flera år sedan att hålla ett vakande öga på Sixten och leda honom på vägen hem om hon kunde. Ett Mirakel skedde iallafall. Önskar alla katter därute kunde ha samma tur att komma till ett hem där det finns någon som bryr sig lika mkt som vår Matte bryr sig om oss.


Förra året fick vi inte mer snö än såhär, nu är det dubbelt så mkt och inget för ngn katt att plumsa i.

Nospussar till alla/ Puma & Sixten


Sixten Försvunnen

Nu är det Sixten som försvunnit. Han gick ut på kvällen den 31/1 kl 22:00 och har sedan dess inte kommit in.
Matte börjar bli orolig nu, Sixten brukar inte försvinna så här(han avskyr snö) och med en snöstorm på väg så vill man ju ha in honom i värmen nu. Vi ska sätta upp lapp där vi bor och Gammelhusse och gammelmatte ska ut och ropa på honom idag. Sist Sixten var instängd någonstans så svarade han med ett illvrål när matte ropade. Hoppas det går lika bra denna gången som med Puma. Håll tassarna allihopa!

Kom hem Sixten!!


RSS 2.0