Att fotografera utan blixt: Del 1, Puma poserar

Ja, som vi lovat ska vi försöka förlara hur matte gör det i några enkla steg. Vissa saker kan man göra även med en kompakt kamera men vissa kräver en systemkamera.

Steg 1.01 för systemkameror, sätt kameran på P-läget, där kan du göra mest ändringar.
Steg 1: Se till att du har ngn ljuskälla, t ex en lampa som kastar ett mjukt sken över katten. På en systemkamera kan du ange vilken sorts ljuskälla du har under WB=vitbalans.
Steg 2: För att kameran ska kunna ta bilder i lite mer ljusfattiga miljöer så höj dess ISO värde, Matte hade nog Iso 2000 på de bilder hon tagit till detta inlägg. Detta kan göras på de flesta kameror, kolla instruktionsbok var om ni måste.
Steg 3: Första gången försök ha ett stillaliggande objekt, på systemkameror så kommer kameran antagligen välja en längre slutartid och rör sig objektet får du en suddig bild. Djupt sovande katter är perfekta modeller.
Steg 4,1:På systemkameror ändra fokusområdet till det större, i halvljusa miljöer så kankse kameran inte fokuserar så bra ibland. Iallafall inte Mattes för det tog ett tag innan hon fattade varför.
Steg 4: Ta bilden och se om ngt fastnar.
Extra: Steg 5: för de som har bildprogram i datorn så går det att både ljusa upp och tona ner bilderna med hjälp av nivåer och kontrast ändringar. Pröva auto först. Ibland kan bilderna bli blåaktiga pga vitbalansen.

RESULTAT:

hmm, vad gör du jag försöker sova


ok, några bilder går väll an utan blixt och allt.


Wow, Matte jag blir riktigt snygg i lampskenet.

Extra notis: Matte har innan dragit ner upplösningen på bilderna för att de inte skulle bli så tunga att ladda upp här. Men nu har hon märkt att de blir aningen suddiga av det. Därför råder vi er kära katter/Mattar och Hussar att ha bilder med så högupplösning ni kan.

Vi ser framemot kommande alster från alla våra vänner. Resten av veckan inför vi blixt förbud för våra Mattar och Hussar eller hur? Blixt= ingen bild, Ej blixt= godkänd bild.

Har vi missat ngt så kommentera gärna det!!!

Nästa gång Sixten: Lite svårare att fånga en svart/vit katt som inte ligger precis vid en ljuskälla.

Tassa lugnt//Puma

Jamentarer
Postat av: Katten Sippo

Jättefina bilder! Jag tycker det där med blixtförbud låter väldigt bra. Det ska jag föreslå till husse nästa gång han kommer farandes.

2011-03-01 @ 17:36:51
URL: http://www.kattensippo.com
Postat av: Maya

jättebra och tassologisk instruktion! Jag har redan informerat min människa som håller på och experimenterar med sin blixtapparat. Det var bra det där med slutartid. Hon experimenterar även med att "frysa rörliga bilder" De blir rätt så bra men inte jättebra,så det kanske ni kan ta upp. Så hon kan ta på oss när vi busar med..

2011-03-01 @ 19:15:27
URL: http://maya-trazzel.blogspot.com/
Postat av: Findus, Isak och Rasmus

Fiffigt att skriva ut instruktioner/tips på vad man bör tänka på. Det där utan blixt var en jättebra idé, tycker vi. Fullkomligt älskar de här bilderna på Puma. Kurr och burr.

2011-03-01 @ 21:10:56
URL: http://stationskatterna.blogspot.com
Postat av: Kattigheter - Golle och Lisen

Åh vad er matte är konstnärlig, men går det att vara något annat med så fantastiska motiv!? Hihi.. Underbara bilder :)

2011-03-01 @ 21:44:38
URL: http://skatternas.blogg.se/
Postat av: Nea theCat

Det kan inte tänkas att blixt förbudet för hussar och mattar kan utökas till att alltid gälla? Skulle inte sakna den där blixtrandet det minsta!Har tasstecknat noga så att matte är med på vad som gäller.Nosgos

2011-03-01 @ 23:53:58
URL: http://www.neathecat.se

Jama till oss här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Tassavtryck:

Trackback
RSS 2.0